Proběhlé

Ultrazvuk v terapii

Informace
Program
Seznam účastníků
Fotogalerie
Ke stažení
 

Datum

08.06 - 09.06.2011

Místo konání

Ústav lékařské biofyziky LF UP v Olomouci

Garant

Doc. RNDr. Hana Kolářová, CSc., Ing. Kateřina Tománková, Ph.D.

Na Ústavu lékařské biofyziky LF UP v Olomouci probíhaly 8.6. -9.6. 2011 stáže, demonstrace a ukázky nové přístrojové techniky a biofyzikálních metod v laboratořích výuky lékařské biofyziky, v laboratoři mikroskopických metod a v laboratoři pro výzkum a využití ultrazvuku v medicíně.

Na stáži byla řešena problematika zaměřená na ultrazvuk v medicínských aplikacích, kdy byly demonstrovány účinky rázových vln na nádorových bunščných liniích.

Dále byli účastníci stáže v laboratoři buněčných kultur seznámeni s možnostmi studia buněčného poškození biofyzikálními metodami. Na nádorových buněčných liniích bylo demonstrováno studium buněčného poškození fluorescenčními metodami využitím fluoresčencních značek s využitím fluorescenčního mikroskopu a fluorimetru.

Úcastníci stáže byli rozděleni do pracovních skupin a jednotlivá témata byla prezentována cyklickou záměnou skupin na jednotlivých přístrojích a pracovištích.

Demonstrace hodnocení životnosti buněk, detekce produkce reaktivních forem kyslíku a detekce buněčné smrti pomocí fluorescenčních metod byla prováděna na fluorimetru a na fluorescenčním mikroskopu.

V laboratořích výuky lékařské biofyziky byly účastníkum demonstrovány Ultrazvukové systémy v diagnostice.

Program stáží je dispozici na webových stránkách Ústavu lékařské biofyziky LF UP http://ulb.upol.cz a byl rovněž rozeslán na spolupracující pracoviště a úcastníci stáže informovali na svých pracovištích o jejím pruběhu a o nových poznatcích získaných v rámci stáže na Ústavu lékařské biofyziky LF UP v Olomouci.