Proběhlé

Metody pro měření parametrů ultrazvukových lékařských přístrojů - I. část

Informace
Program
Seznam účastníků
Fotogalerie
Ke stažení
 

Datum

26.01.2012

Místo konání

Ústav lékařské biofyziky LF UP Olomouc

Garant

Ing. Ladislav Doležal, CSc., Mgr. Jaromír Vachutka

Odborná stáž „Metody pro měření parametrů ultrazvukových lékařských přístrojů - I. část“ se konala dne 26. 1. 2012 na Ústavu lékařské biofyziky LF UP v Olomouci v Laboratoři pro výzkum medicínských aplikací ultrazvuku. Na úvod stáže přednesl Ing. Ladislav Doležal, CSc. odbornou přednášku pojednávající o měřících metodách pro hodnocení medicínských ultrazvukových přístrojů a o faktorech bezpečného použití ultrazvuku v medicíně.

V úvodním bloku také Mgr. Jaromír Vachutka představil novou laboratorní úlohu s názvem Dopplerovské ultrazvukové metody, jejímž cílem je seznámit studenty prvního ročníku všeobecného lékařství s měřením rychlosti toku krve pomocí ultrazvukových průtokoměrů.

V odpoledním bloku byly účastníkům stáže v Laboratoři pro výzkum medicínských aplikací ultrazvuku prakticky demonstrovány měřící metody pro hodnocení kvalitativních parametrů ultrazvukových přístrojů. Mgr. Jaromír Vachutka demonstroval měření akustického výkonu váhami radiačních sil a měření ultrazvukového pole aplikační hlavice terapeutického ultrazvukového přístroje membránovým hydrofonem.

Ing. Ladislav Doležal, CSc. demonstroval měření charakteristik elektronické sondy diagnostického ultrazvukového přístroje zařízením FirstCall 2000. Na závěr stáže byla účastníkům předvedena vizualizace akustického proudění pomocí manganistanu draselného.

Program stáže ze dne 26. 1. 2012 je k dispozici na webových stránkách Ústavu lékařské biofyziky LF UP(http://ulb.upol.cz) a rovněž byl rozeslán na spolupracující pracoviště. Účastníci stáže obdrželi příruční informační materiál k odborné stáži „Metody pro měření parametrů ultrazvukových lékařských přístrojů - I. část“ (viz příloha) a informovali na svých pracovištích o průběhu stáže a o nově získaných poznatcích.